НОВИНИ

​Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика в Пловдив

Посланици от над 20 държави у нас, заедно с представители на фондация „Америка за България" бяха първите официални посетители на възстановената Епископска базилика в сърцето на Пловдив. С помощта на екскурзоводи и очила за виртуална реалност гостите се пренесоха 17 века назад във времето, когато на това място са били положени красивите мозайки, изобразяващи великолепни птици.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:43, 26.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Епископската базилика е построена в средата на IV век и това е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. През 10-14 век на нейно място възниква некропол. Времето оставя своя отпечатък върху мястото и през следващите столетия, а красивите мозайки потъват още по-дълбоко. И така до 80-те години, когато са разкрити малка част от тях. 30 години по-късно те ще заживеят нов живот в своята цялост.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Това е едно много специално място заредено с много енергия. То е чакало 17 века и може би е чакало правилните хора, правилния момент, в който да възкръсне отново.

Проектът е реализиран благодарение на фондация „Америка за България", която се доверява на община Пловдив за второ публично-частно партньорство след изграждането на малката базилика.

Крис Матлън - председател на борда на директорите на фондация „Америка за България": Приехме да разгледаме проекта, защото знаехме, че с възстановяването му той ще се превърне във важна туристически дестинация в България.

В знак на почит към хората, живели във Филипопол през Средновековието, беше открита и паметна плоча. А държавниците от над 20 страни оставиха своите послания на стената на толерантността - отличителен белег на Пловдив през всички хилядолетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Института по роботика изграждат Център за компетентност
В Института по роботика изграждат Център за компетентност
На 23 октомври тръгва възобновеното дело за освобождаването на Джок Полфрийман
На 23 октомври тръгва възобновеното дело за освобождаването на Джок Полфрийман