С ясна перспектива за развитието на Западните Балкани, но без конкретни срокове за присъединяването на страните от региона към ЕС. Това е едно от посланията на срещата на върха, записано в Декларацията от София. Евролидерите очертаха посоките на развитие на общността и демонстрираха единство по отношение на "капризното поведение" на Тръмп за иранското ядрено споразумение и международната търговия.

София

По думите на Доналд Туск историческата среща в София категорично завърши с успех. От своя страна премиерът Бойко Борисов подчерта, че този успех за Българското европредседателство реално е успех за България и това трябва да бъде ясно за всички. В две посоки бяха обсъжданите теми, както снощи на вечерята на евролидерите, така и днес в рамките на срещана ЕС - Западни Балкани.

От една страна, ситуацията в Близкия изток и пораженията, които нанесе решението на американския президент Доналд Тръмп за оттеглянето на страната му от иранската ядрена програма. Именно тук беше мястото и темата, по която евролидерите заявиха категоричното си единство. Във външнополитически план, другата тема, която беше обсъдена от евролидерите бе за митата и търговията със САЩ.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, ние искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително и по втечнения природен газ. Искаме също така и доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни и това трябва дабъде основата за търговските преговори.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Що се отнася за ядрената сделка с Иран единодушно се договорихме, че ЕС ще поддържа сделката, докато Иран се ангажира изцяло и изпълнява условията по нея. Освен това, комисията даде зелена светлина да сме готови за действия ако европейските интереси бъдат засегнати.

Много символика видя по време на срещата премиерът Бойко Борисов. Първо, той видя много интересен символичен момент във факта, че тук в София британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон дойдоха заедно пеша по Моста на влюбените край НДК, а Борисов ги посрещна в НДК.

Той видя и още една символика във факта, че в подписаното споразумение за дигитална свързаност на страните от Западните Балкани, заедно с еврокомисарят Мария Габриел, подписите си под споразумението сложиха и шестимата лидери от страните от Западните Балкани. Нещо, което по думите му, не би било възможно само до преди няколко години. Темите на разговорите бяха в две посоки - в политическа и в икономическа. В политическа посока категорично беше заявено, че неотменяема е европерспективата на всички държави от Западните Балкани, но срещу определени условия, свързани с реформи, най-вече що се отнася до върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

А другата тема, която засегнаха днес лидерите, беше свързаността, както в енергетиката, така и в инфраструктурата, а също и в дигиталните технологии. Договориха и за конкретни проекти, които да бъдат финансирани както със средства от ЕС, така и с т. нар. хибридно финансиране от световните финансови институции - нещо, което залегна и във финалната декларация.


Бойко Борисов - министър-председател: Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е по БВП 96 млрд. евро. За да сравните - това е БВП на Словакия. Днес всички тези два дни радости, тъги и усилия, които полагаме, е да приемем все едно икономика, колкото Словакия с население по-малко от Румъния. Това ли са големите страхове за ЕС, не е ли тези хора по-добре да са в преговори с ЕС, техният политически елит да се старае да покрие всичките критерии или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и разбира се да засилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните, християните или ангажиментите, които след войната в Косово отделни държави все още имат.


Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начин да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, отколкото преди. Така, че нашите граждани и бизнеса да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС, тъй като аз не виждам друго бъдеще за Западните Балкани освен ЕС, няма друга алтернатива.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Смятам, че определянe на дата за разширяване на Евросъюза не е реалистично, защото достъпът до Евросъюза трябва да се базира на прогрес. И затова е необходимо време да се отговори на въпроса - какво е постигнато, до къде е стигнала съдебната реформа, борбата с корупцията, до къде другите условия са изпълнени. Как ще се решат например споровете за границите.

Еманюел Макрон - президент на Франция: В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС и да го правим ясно и силно. Процес на разширяване обаче е невъзможен без условия. Не можем да отворим нова процедура по разширяване, без условия за борбата с корупцията и организираната престъпност и да се оценява напредъка на всяка отделна държава в тази посока.


Себастиан Курц - канцлер на Австрия: От първи юли започваме нашето председателство и ще се стремим да ги подкрепяме, особено за Сърбия и Черна гора сме много оптимистични. Надявам се че Македония и другите държави ще решат споровете помежду си.

По време на пресконференцията Бойко Борисов малко загатна, че премиерите на Гърция и Македония са се договорили съвсем скоро да има реална новина.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: На днешнио састанак со премиерот на Република Гърция, приятелят на Македония Алексис Ципрас, зайеднички го констатирахме досегашния напредок, кой що е постигнат во процесот на изнаоганя на решение за спора около имеот на нашата държава. Заедно с Ципрас разгледахме възможни опции за креативни решения, кои македонската страна ги презентираше во последната фаза от преговорите. Следуват консултации во двете земи со релевантните политички фактори.

Това, което каза още премиерът Бойко Борисов е, че наистина най-големият успех на тази среща е осъзнаването на факта, че само всички заедно можем да бъдем основата на един силен ЕС. От своя страна френският президент Макрон, похвали България за начините, по които пази външните на Шенген граници. Що се отнася до еврозоната, той посочи, че сме изпълнили всички изисквания да влезем в чакалнята заедно с присъединяването ни към световната банкова организация.

Пресконференция на Борисов, Туск и Юнкер след срещата ЕС-Западни Балкани

Пресконференция на Борисов, Туск и Юнкер след срещата ЕС-Западни Балкани

Гледахте на живо пресконференцията на българския министър-председател Бойко Борисов и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет - Жан...

© снимки: БТА