Последен ден на протести във Врачанската болница. Недоволните медици отново излязоха пред здравното заведение, но не блокираха улици. Стачната готовност обаче остава, тъй като проблемът с погасяването на огромните дългове все още не е решен.

Враца

На днешния протест при лекарите дойдоха кметът на града, областният управител, председателят на лекарския съюз във Враца, представители на синдикатите и ръководството на болницата. Всички изразиха безпокойство от нарастващото напрежение и помолиха медиците да се върнат по работните си места.

Калин Каменов, кмет на Враца: Така че наистина нашата болница, която е с регионално значение, да работи добре и всеки пациент, който идва тук, да е сигурен, че ще има кой да го лекува и да му спасява живота.

Директорът на болницата Орлин Цветков обясни оттеглянето на оставката си с предстоящата процедура по акредитация и факта, че държавата е започнала да изпълнява поетите ангажименти по финансовото оздравяване.

Орлин Цветков, директор на МБАЛ „Христо Ботев" - Враца: Вдигнати са част от запорите, болницата е заредена с медикаменти и консумативи.

Председателят на КТ „Подкрепа" в болницата заяви, че обществеността е информирана за проблема и предложи на колегите си да прекратят протеста.

Д-р Емил Младенов: Всички институции заявиха единодушно своята подкрепа за спешно решаване на казуса МБАЛ Враца и аз съм убеден, че бързо ще бъде намерено най-доброто решение към момента.

Д-р Младенов каза още, че ако до 25 октомври не се вдигнат всички запори на сметките на болницата, протестите ще бъдат възобновени.