НОВИНИ

Последен ден от кампанията преди референдума в Италия

Днес е последният ден от кампанията за референдума за конституционни промени в Италия. На карта е заложено и бъдещето на правителството на премиера Матео Ренци, който е инициатор на реформите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 02.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Италианците ще решават дали да заменят Сената с Kамара на регионалните представители, която да има по-малко правомощия. Според премиера Ренци, това ще намали разходите за политика и ще ускори законодателния процес, като сложи край на т.нар. парламентарен пинг-понг. Кампания против конституционните промени води движението 5 звезди, което пожъна успехи на местните избори и антимигрантската и антиевропейска Северна Лига, които се надяват на предсрочни избори. Проучванията на общественото мнение са забранени през последните две седмици на кампанията, но последните допитвания показват превес на кампанията против конституционните промени, но 25% от избирателите все още не бяха решили как да гласуват.

Матео Салвини - лидер на Северна лига: "Срещам се с една прекрасна Италия, която иска да гласува, която е информирана, която иска Конституция, при която италианците решават за италианците, а не Ангела Меркел, Брюксел или банкерите. Затова те ще гласуват с Не и обитателят на Палацо Чиги Матео Ренци ще бъде сменен".
Матео Ренци - премиер на Италия: "През следващите 48 часа е заложено бъдещето за следващите 20 години. Правителствата идват и си отиват, както и премиерите и министрите, но в неделя ако гласуваме с Да ще премахмен пречките пред нашага страна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия е на път да избере първи крайнодесен президент
Австрия е на път да избере първи крайнодесен президент
Премиера на кантатата Безсмъртният Шекспир в Софийската опера
Премиера на кантатата "Безсмъртният Шекспир" в Софийската опера