Една легенда на авиацията отива в историята - днес беше извършен последният граждански полет на съветския самолет Ту-134. Сбогуването с емблематичния самолет, се оказа доста емоционално - както за пътниците, така и за екипажа.

40 години Ту-134 е запазена марка на руската авиация. След серия от инциденти, броят на самолетите беше сведен до минимум. Скъпата поддръжка, високите нива на шум и разход на гориво, пък доведоха до решението този модел самолет окончателно да бъде приземен.

Последният полет - от Якутск до Източен Сибир. На борда има 70 души, които смятат, че е привилегия да бъдат тук, в този исторически момент.

Павел Фетисов, пътник: Страхотно е да си на борда на ТУ-134. Този самолет не може да се сравнява дори с "Боинг" и "Еърбъс".

Този самолет е произведен пред 1980-а година. Някога е смятан за чудо на техниката. Но сега екипажът му е време да се сбогува с Ту-134.

Алексей Корниенко, пилот: За нас това е много емоционален момент. Не крия, че всички плакахме и не искахме да се сбогуваме. Екипажът е свикнал с този самолет - прекарали са на борда му 34 години. Това остави дълбока следа и в личния ни живот.

Самолетът ще бъде дарен на Музея на авиацията в Новосибирск.