НОВИНИ

Последен полет на Ту-134 в Русия

Една легенда на авиацията отива в историята - днес беше извършен последният граждански полет на съветския самолет Ту-134. Сбогуването с емблематичния самолет, се оказа доста емоционално - както за пътниците, така и за екипажа.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:56, 22.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
последен полет 134 русия

40 години Ту-134 е запазена марка на руската авиация. След серия от инциденти, броят на самолетите беше сведен до минимум. Скъпата поддръжка, високите нива на шум и разход на гориво, пък доведоха до решението този модел самолет окончателно да бъде приземен.

Последният полет - от Якутск до Източен Сибир. На борда има 70 души, които смятат, че е привилегия да бъдат тук, в този исторически момент.

Павел Фетисов, пътник: Страхотно е да си на борда на ТУ-134. Този самолет не може да се сравнява дори с "Боинг" и "Еърбъс".

Този самолет е произведен пред 1980-а година. Някога е смятан за чудо на техниката. Но сега екипажът му е време да се сбогува с Ту-134.

Алексей Корниенко, пилот: За нас това е много емоционален момент. Не крия, че всички плакахме и не искахме да се сбогуваме. Екипажът е свикнал с този самолет - прекарали са на борда му 34 години. Това остави дълбока следа и в личния ни живот.

Самолетът ще бъде дарен на Музея на авиацията в Новосибирск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Бул Инс“ ще изплати по 50 000 лв. на близките на загиналите край Своге
„Бул Инс“ ще изплати по 50 000 лв. на близките на загиналите край Своге
Европейските избори започват от Холандия и Великобритания
Европейските избори започват от Холандия и Великобритания