НОВИНИ

Митницата и свободната зона в Свиленград вече не работят

Митница Свиленград и Свободната зона в Свиленград вече са в историята. Звената на закритата митница се поделят между митниците в Бургас и Пловдив. Решението на правителството бе взето миналата година като мярка срещу корупцията. Месец по-рано 33 митничари бяха задържани за подкуп на граничния пункт “Капитан Андреево”.

bnt avatar logo
от Ваня Петков
15:36, 11.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
митницата свободната зона свиленград вече работят

Най-голямата сухопътна митница в България спря работа и от днес остана в историята. Митническите пунктове "ЖП гара Свиленград” и "Капитан Андреево” преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив. Към нея се разкрива и ново Митническо бюро Свиленград, съобщиха от Агенция Митници.

В Митница "Свиленград" работят 330 души. Днес нито един от тях не пожела да коментира преструктурирането.

Решението на правителството за закриване на митница Свиленград бе взето миналата година като мярка срещу корупцията. Месец по-рано 33 митничари бяха задържани на граничния пункт “Капитан Андреево” заради подкуп. Според шофьори обаче административната реформа няма да промени нищо.

Ангел Нетов, шофьор на ТИР: Няма нищо да се измени, ами защото те са едни и същи хора там. Всичко ще си е вързано пак.

Ивайло Дошев, шофьор на ТИР: Тази граница, просто тя тя от 50 г. си работи по този начин. Българските шофьори нямаме проблеми по принцип, проблеми имат турските шофьори и останалите. Аз съм бил свидетел как им вземат пари. Ами то си е задължително, всеки турски шофьор си дава пари, за да мине – тука е 5 евро, на Калотина пак е 5 евро, вече ако има проблем цените растат.

Заради закриването на митницата в Свиленград тръгна подписка, в която са се подписали около 200 души. Очаква се на 26 януари, когато е Денят на митниците и митническия служител свиленградчани да излязат на протест и да блокират граничния пункт “Капитан Андреево”, съобщи независимият общински съветник Живко Желев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още двама са арестувани за въоръжения грабеж в Пазарджик
Още двама са арестувани за въоръжения грабеж в Пазарджик
Владимир Путин описа санкциите на ЕС заради Крим като театър на абсурда
Владимир Путин описа санкциите на ЕС заради Крим като "театър на абсурда"