НОВИНИ

Последиците от убийството на руския посланик в Анкара

Убийството на руския посланик в Турция няма да доведе до разрив в отношенията между Москва и Анкара, но на Турция може да се наложи да направи отстъпки пред Кремъл по Сирия. Това коментира в интервю за БНТ директорът за проектите по Русия на авторитетната неправителствена организация "Международна кризисна група" Екатерина Сокириянская. Убийството на руския посланик завари Сокириянская в Истанбул, където работи.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:55, 20.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Убийството на посланик Андрей Карлов в Анкара е четвъртото на дипломат от такъв ранг изобщо в историята на Русия. Първият е руският посланик в Персия, писателят Александър Грибоедов. Загива, след като религиозни фанатици нападат руската мисия в Техеран през 1829 година.

Дали подобен фанатизъм стои и зад мотивите на убиеца на посланик Карлов още не е ясно. Но кой печели и кой губи от това нападение? Базирана в Истанбул, директорът на програмите за Русия на Международната кризисна група Екатерина Сокириянская е на мнение, че губят всички - и Турция, и Русия.

Екатерина Сокирянская, "Международна кризисна група": "Това говори, че Турция не е способна да подсигури безопасността на чуждестранните дипломати, което вреди на репутацията й. Това е и удар по Русия, защото през последните две седмици тя много яростно беше критикувана за Алепо, за гибелта на мирни жители там, обвинявана е в подкрепа на режим, който грубо нарушава правата на мирните жители."

След убийството и Москва, и Анкара заявиха, че целта му е да провали нормализацията на двустранните отношения. Нов разрив между Русия и Турция обаче изглежда няма да има. Но ако някога след убийството на Грибоедов в опит да смекчи конфликта персийският шах изпратил на руския император елмаза "Шах", дали сега Москва ще иска нещо в замяна от Анкара.

Екатерина Сокириянская, "Международна кризисна група": "Някои аналитици смятат, че това убийство дори ще укрепи руско-турските отношения. Макар аз да смятам всъщност, че след това, което се случи, Турция ще трябва да направи някакви отстъпки спрямо Русия по сирийския въпрос. Смятам, че Ердоган ще предложи на Путин някаква морална компенсация."

Екатерина Сокириянская не смята, че убийството на Андрей Карлов ще промени руската политика в Сирия.

Екатерина Сокириянская, "Международна кризисна група": "Владимир Путин изобщо не се влияе от терористични актове и акции на сплашване. Точно обратното. Това може да доведе до ожесточаване на политиката му. Може да има актове на възмездие."

Според анализатора, заради противоречивите реакции по света за руската намеса в Сирия. остава и заплахата за атентати и нападения срещу руските дипломатически представителства в чужбина. В Турция руснаците вече не се чувстват в безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 керамични сърца за хората в Хитрино
100 керамични сърца за хората в Хитрино
Извършителят на атентата в Берлин може още да е на свобода
Извършителят на атентата в Берлин може още да е на свобода