13-та и последна държавна вечеря за осемте години в белия дом даде снощи президентът Обама. С честта бяха удостоени италианският премиер Матео Ренци и съпругата му Аниезе. Събитието бе и изключително пищно, надминава го само държавната вечеря за африкански лидери през 2014-та.

400 гости, сред тях американски политици с италианско потекло като лидера на малцинството в Камарата на представителите Нанси Пелоси и губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо и знаменитости като дицайнера Джорджо Армани и актьора Роберто Бенини, бяха на последната държавна вечеря на Обама. Храната бе поверена на италианеца Марио Батали, музикалното изпълнение на Гуен Стефани. Първата дама бе избрала рокля на Версаче в чест на гостите,

Барак Обама президент на САЩ
За дружбата между американците и италианците. Нека в търсенето на света, който искаме да построим за следващите поколения, бъдем винаги дръзки, а съдбата да ни се усмихва.
Матео Ренци премиер на Италия
На трапезата ние споделяме хляба, храната, виното. Но преди всичко споделяме бъдещето и общите ценности.

Ренци не пропусна и американските избори, като индиректно похвали реч на Мишел Обама с критики към Доналд Тръмп. От американския президент пък чу похвали за прогресивното си управление и стремежа към реформи в икономиката и за модернизиране на политическите институции, като изрази надежда той да се задържи на световната сцена. За младия италиански премиер бляскавото посрещане идва в навечерието на съдбоносния за него референдум за конституционни промени. Коментатори припомнят обаче, че през април американският президент посети Лондон, за да подкрепи Дейвид Камерън в кампанията за оставане в евросъюза. Допитванетое донесе победа на лагера за Брекзит.