Христо Иванов заяви днес, че не се е отказал от съдебна реформа и ще продължи да работи за нея. Каза го в Съдебната палата, на тържествения пленум по случай 135 години от създаването на Върховния касационен съд. Правосъдният министър в оставка обяви, че това е последната му публична изява, преди да напусне поста. В съдебната палата днес прозвучаха упреци към политиците - че са поставили своя интерес над независимостта на съда, и обещания към съдиите за подкрепа.

Упреци към политиците - че са поставили своя интерес над независимостта на съда, и обещания към съдиите за подкрепа и призиви към съдиите за кураж. Такива бяха посланията на домакини и гости на тържествения пленум по случай 135 години от създаването на Върховния касационен съд. Това беше и последната публична изява на правосъдния министър в оставка Христо Иванов, преди да напусне поста. Той коментира, че не се е отказал от съдебната реформа и ще продължи да работи за нея.

За оставката си Христо Иванов посочи три фактора - отказът от сериозна проверка на скандала "Янева - Ченалова", медийната кампания срещу него, която му е показала липса на подкрепа и гласуването в парламента, където се е оформило огромно мнозинство срещу реформата. На тръгване министърът в оставка каза, че усилията му не са били напразни, защото в крайна сметка съдът и прокуратурата ще бъдат управлявани отделно.

Христо Иванов, министър на правосъдието в оставка: Да, парламентът отказа да зачете международния стандарт и ценността на съдийската независимост. Да, беше зачетена онази сенчеста власт на главния прокурор, която в крайна сметка изкриви политическия процес и принуди мнозинството в парламента да се откаже от собствените си подписи. Да, не се преборихме и няма воля за борба с корупцията, но вътре в съдебната власт започна разделяне на бели от черни овци.

На магистратите от Върховния касационен съд правосъдният министър в оставка каза, че независимостта не е нещо, което се записва в държавен вестник и че българската държава и общество могат да се гордеят със съдиите, които имат.

Тържественият пленум започна с реч на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който заяви, че с реформата е трябвало да започне разрушаването на статуквото. Затова по думите му, усилията, които бяха положени за нейното спъване са напълно обясними.

Лозан Панов, председател на ВКС: Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждане на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система.

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че една от най-важните промени - за начина на разделяне на колегиите във ВСС не е била реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: "Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Надявам се, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени и партийни интереси."

Президентът посочи, че българските политици са длъжници на всеки честен магистрат и каза, че се надява реформата да не свърши дотук.