Десет дни остават до официалното посещение на главата на римокатолическата църква папа Франциск у нас. Подготовката за посрещането върви с пълна сила. Повече подробности за самата церемония от катедралата "Свети Лудвиг" в Пловдив разказа монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

Пловдив

По покана на Негово Преосвещенство монсеньор Георги Йовчев през 2002 г. папа Йоан-Павел Втори посети Пловдив. За този момент днес напомня статуята на Светия отец на прага на катедралата "Свети Лудвиг". 17 години по-късно епископ Йовчев с трепет очаква служението си с папа Франциск.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: За нас Светият отец папата е духовният баща на цялото християнство и е голяма радостта ни. Папата е наследникът на апостол Петър и глава на цялата църква.

За монсеньор Йовчев дългоочакваната среща между папа Франциск и католическите духовници ще е като среща между баща и неговите синове.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Светият отец папата има много по-широки виждания за концепцията на християнството. За него и католици, и православни, и други деноминации са християни, които той прегръща,идвайки в България.

На 6 май папа Франциск ще даде първо причастие на 250 деца от католическата общност на България - акт, който епископ Йовчев определя като докосване до Бога.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Първата целувка на Исуса, ако можем да го изразим така, защото това е момент на издигане.

Официалното посрещане на Светия отец ще е на 5 май в столицата.