НОВИНИ

Последни митинги в Италия преди ключовия референдум

В Италия утре гласуват на ключов референдум за конституционна промяна, която орязва правомощията на Сената и регионалните власти за по-лесно вземане на решения. Залогът е оставката на премиера Матео Ренци и евентуален възход към властта на антисистемното движение Пет звезди, превърнало се във втора политическа сила.

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 03.12.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Референдумът е от фундаментално значение не за правителството, а за бъдещето на Италия през следващите 20 години, заяви премиерът Ренци. На заключителен митинг във Флоренция, където е бил кмет, той призова привържениците си да открият и убедят нерешилите. Според последните сондажи, правени по закон две седмици преди вота, колебаещите се са 25 на сто, а лагерът "не" води с 5 до 8 пункта.

Матео Ренци - премиер на Италия: Ако "Да" победи, Италия ще стане лидер в Европа. Не защото сме добри, а защото международната сцена е в хаос и Европа е в процес на борба".

Очаква се при загуба президентът Матарела да опита да убеди Ренци да остане на поста за ключова изборна реформа. Парламентарен вот може да има през първата половина на 2017 г. Наблюдатели се опасяват от политически и икономически трусове с влияние върху цялата Еврозона.

Противниковият лагер на движението Пет звезди закри кампанията си в Торино - един от големите градове, където през юни спечели кметското място. Лидерът Бепе Грило обвини противниците си в насаждане на страх и заяви, че независимо от резултата страната е разделена на две.

Бепе Грило: Дори и да загубим, това ще ни направи още по-силни. Това ще бъде еволюция за движението.

Конституционната реформа трябва да улесни вземането на решения, но критиците виждат в нея концентрация на власт и посегателство над гаранциите срещу появата на нов Дуче, приети през 1948-ма. Резервирани дори са избирателите в Понтесиеве- родния град на премиера.

Франко Нарди: Да ви кажа честно ще гласувам "да" като си запуша носа, защото не съм доволен от политиката на Ренци. Преди бях негов привърженик, но съм силно разочарован.

Право на глас имат над 50 милиона италианци, включително 4 милиона в чужбина, които гласуваха по пощата. Минимален праг на участие за валидност на референдума няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неремонтираната улица Обиколна беше разкопана заради авария
Неремонтираната улица "Обиколна" беше разкопана заради авария
Жители на осем петрички села се оплакаха от изгорели електроуреди заради спиране на тока
Жители на осем петрички села се оплакаха от изгорели електроуреди заради спиране на тока