Утре Шуменският окръжен съд ще се произнесе с окончателна присъда по делото Хитрино. Днес в съда продължават пледоариите на адвоката на частните обвинители и на тримата защитници на обвиняемите Димитър Михнев и Радослав Петков. През 2016 г. при навлизане с висока скорост в гара Хитрино товарният влак дерайлира и предизвика взрив, който уби 7 и рани 29 души.

Гара Хитрино, Хитрино

Трагедията преобърна живота на Николай Цачев от Хитрино. Взривната вълна го хвърлила във въздуха, а след това с огромна сила е паднал на земята. Оттогава той се придвижва с бастун заради фрактурите. Цачев живя в Кризисния център, прекара и месеци във фургон.

Николай Цачев: Животът ми се промени до такава степен, че се инвалидизирах. Както виждате, къщата ми е направена, но здравето ми замина, и Господ, доколкото даде, ще я караме нататък, защото продължава този стрес, който се получи в следствие на удара.

В Хитрино очакват присъдата, която ще произнесе Шуменският окръжен съд след две години съдебно следствие за установяване на причините и виновните за катастрофата.

Николай Цачев: Както чувам от коментарите, едва ли ще има някаква справедливост, защото толкова дълго да отиде при тези ясни факти, които се виждаха от камери заснето и продължи толкова дълго това дело. Дано съдът да прецени правилно.

Жителите на Хитрино все още с ужас си спомнят за трагичния инцидент, а възстановяването на щетите и нанесените травми продължава.

Ахмед Ахмед - заместник-кмет на община Хитрино: Няколко човека продължават да се лекуват и имат нужда от лечение. Най-пострадала е фризьорката Невим, която към момента все още не е успяла да възстанови зрението си. Продължаваме да работим по посока възстановяване на Хитрино. Относно решението на съда очакваме както винаги да бъде мъдър и справедлив.

20 години затвор за всеки от обвиняемите машинисти поиска от съда и адвокатът на частните обвинители. Според него машинистите са виновни, защото скоростта на влака е нараствала безконтролно, а вторият машинист не е направил нищо.

© БГНЕС