На 72-годишна възраст снощи внезапно почина професор Божидар Димитров. Харизматична личност с огромен принос в опазването на българската история, проф. Димитров беше дългогодишен директор на Националния исторически музей. В първия кабинет „Борисов“ отговаряше за българите в чужбина. А от телевизионния екран го помним като водещ на авторското предаване по БНТ „Памет българска". В първия кабинет „Борисов", Димитров отговаряше за българите в чужбина.

Поклонението пред проф. Димитров ще бъде на 4 юли от 10.00 часа в Националния исторически музей.

Той беше пазителят на познанието за миналото. Разказваше неговите истории с плам. Увличаше слушателя, читателя, зрителя. Човек на науката, Божидар Димитров остави богатство от думи - подредени в десетките книги и сборници, стотици студии, монографии, статии. Разговорите с него - историкът, телевизионният водещ, човекът.... обоготяваха - познанията и душата.

Народите се учат от историята - как се правят големи постижения, но също така и как се допускат големи грешки. Една страна трябва да пази своето минало, а една страна ако няма минало, няма и бъдеще, казват умните хора.

Ще го запомним като родолюбец, духовит ерудит, но преди всичко - като голям българин. С труда и отдадеността си на идеалa България - той историкът се вписа в историята.

Това ще остане от мене - това, което съм събрал в музея.

Поклон!

Почина проф. Божидар Димитров

Почина проф. Божидар Димитров

На 72 години почина историкът проф. Божидар Димитров. Тъжната вест потвърдиха за БНТ негови близки.

В памет на Божидар Димитров БНТ ще излъчи документалния филм „Непознатата България - градът на светците“ тази вечер от 20:30 по БНТ 2 и в сряда от 22:30 по БНТ 1 и БНТ Свят.