Много хора днес се простиха с проф. Божидар Димитров. Поклонението пред големия историк и общественик беше в Националния исторически музей, където той прекара близо 20 години като директор. Ще запомним Божидар Димитров като патриот и пазител на българската история. И човекът, който никого не оставяше безразличен.

Поклон пред паметта му!

София

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Човек, който можем да наречем съвременен будител, защото с увлекателните си разкази за българската история той успяваше да увлече хиляди хора.
Боил Банов, министър на културата: Този човек живее с родината си, миналото, настоящето и бъдещето ѝ. Това беше неговото вълнение!
Бони Петрунова, директор на НИМ: Имаше винаги ярки, категорични становища. Може би много често е провокирал спорове, несъгласия.
Митко Георгиев, журналист от Македония: Божидар Димитров беше личност, която шеташе навсякъде, където има българи и обединяваше българите. На всеки, който имаше нужда, помагаше.
Вежди Рашидов, скулптор: Един от малкото честни хора, които не се притесняваше да търси думи, такива каквито той желае и такива, каквито хората, които сме никои, не харесваме. Но по-хубаво да се казват истини, отколкото да се учим да лъжем добре. Той не беше лъжец. Светла му памет!
© БТА