НОВИНИ

Последно сбогом със Стивън Хокинг

Хиляди хора се събраха в Кеймбридж, за да кажат последно сбогом на британския астрофизик Стивън Хокинг. Церемонията се състоя в една от местните църкви, макар и приживе той да беше отявлен атеист. Службата беше затворена за медиите, на нея присъстваха 500 души от най-близкия кръг на световноизвестния физик. Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:46, 31.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Аплодисменти за великия Стивън Хокинг. Стотици почитатели на прочутия астрофизик се събраха пред църквата „Сейнт Мери“ в Кеймбридж, за да се сбогуват с него, макар и отдалеч.

76 камбанни удара - по един за всяка година от живота му. По молба на семейството, ковчегът беше носен от шестима служители на Кеймбриджкия университет, които често помагали на Хокинг, когато отивал да изнася лекции.

;

Актьорът Еди Редмейн, пресъздал образа на физика през 2014 г. в биографичния филм „Теория на всичко“, беше и сред хората, които държаха слово на опелото. Говориха и астрономът Мартин Рийс, бивши студенти на Хокинг и едно от децата му.

Стивън Хокинг прекарва повече от 5 десетилетия прикован към инвалидна количка. Но приятелите му ще го запомнят като човек, чиято свобода далеч надскача ограниченията на тялото.

Мартин Джон Рийс, приятел на Стивън Хокинг (29.03.2018 г. ): Всички сте виждали кадрите, на които той е в безтегловност. Това е един от моментите, които той никога не забрави. Посвети огромна част от живота си на изследвания за гравитационните сили, но същата тази гравитация го беше приковала към стола. Да може да полети, дори за минута... беше истинско вдъхновение за него.
;

Приживе Стивън Хокинг е пожелал на надгробната му плоча да бъде изписана формулата за черната дупка, по-известна като формулата на Бекенщайн-Хокинг. Той е смятан за един от най-големите умове в съвремието ни. През юни прахът му ще бъде положен в Уестминстърското Абатство до Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камен Златков взе титлата в слалома на Държавното първенство
Камен Златков взе титлата в слалома на Държавното първенство
Разбиха криминална група в Китай, която прехвърляла смартфони с дронове
Разбиха криминална група в Китай, която прехвърляла смартфони с дронове