НОВИНИ

Последното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината

До края на годината ще пристигне и останалото оборудване за АЕЦ „Белене“ от Русия, съобщи в парламента енергийният министър Теменужка Петкова. Тя отхвърли съмненията, че получената вече техника не се съхранява добре, като поясни, че за нея отговарят български експерти, но под контрола на производителя на реакторите.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:45, 20.10.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Министър Петкова съобщи още, че за да стартира приватизационната процедура се чака доклада на БАН за проекта, към който още от миналата година има инвеститорски интерес.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Най-сериозен до този момент е инвеститорският интерес на най-голямата държавна ядрена компания в Китай. Знаете какви са условията, които ние смятаме да бъдат изпълнени - на първо място държавата не трябва да се ангажира с дългосрочен договор за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от АЕЦ. Не може да си позволим да отделяме финансиране, защото това са сериозни ресурси - така че това са нашите условия такъв един проект да се реализира на пазарен принцип. Но държавата ще участва в него макар и с миноритарен дял, все пак става въпрос за ядрена централа на територията на страната - знаете , че ядреният риск се носи от държавата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обмудсманът Мая Манолова в защита на бедните длъжници
Обмудсманът Мая Манолова в защита на бедните длъжници
Новият синтетичен наркотик може да убие дори при допир и вдишване
Новият синтетичен наркотик може да убие дори при допир и вдишване