НОВИНИ

Кога средната пенсия у нас ще стане 2000 лв?

Средна пенсия от 2000 лева след не по-малко от 45 години. Това показва дългосрочната прогноза на Националния осигурителен институт. Шест пъти по-високите пенсии ще се дължат основно на повишаването на пенсионната възраст и вдигането на осигуровките с по 1% в следващите 2 години. Ефектът от последната пенсионна реформа обаче не само, че ще дойде бавно, но и ще бъде кратък.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:20, 04.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Експертите изчисляват - очаква ни двойно по-голяма средна пенсия в сравнително обозримо бъдеще. 570 лева през 2030-та година, при 330 лева сега. 900 лева през 2040-та и 2025 лева ще бъде средната пенсия през 2060-та. Тогава средната заплата ще е над 5700 лева.

Антоанета Ганчева - дир. на дирекция "Планиране и прогнози"
Постепенно се увеличава размерите на пенсиите ,но в по-далечното бъдеще, някъде около 2030-та година, ситуацията започва да се променя към негативно

Ефектът от последната пенсионна реформа ще бъде кратък. В следващите 5-6 години ще видим повече приходи и по-високи пенсии, заради вдигането на осигуровките и по-късното пенсиониране. Но само след 15 години недостигът на средства отново ще се изостри - заради ниската раждаемост и застаряващо население, заради по-малко работещите и повечето пенсионери.

На пръв прочит прогнозата на НОИ вещае едно светло бъдеще за пенсионната ни система. Но зад нея нещата стоят малко по-различно, защото докато докато пенсиите се увеличават, работещите намаляват, а дефицитът в НОИ расте.

Антоанета Ганчева - дир. на дирекция "Планиране и прогнози"
Макар и да повишаваме пенс.възраст да достигаме 65 години ,а някой който не може да си допълни стаж и до 67 да се наложи да работи, просто с това много малко младо население ситуацията от поне сегашна гладна точка, както я виждаме няма да е толкова розова".
;

През 2060-та година работещите хора у нас ще са с една четвърт по-малко. И 100 трудоспособни вече ще издържат 86 пенсионери, вместо 77 както е сега. Ниската раждаемост ще се задълбочи.

Експерти обобщават, че ще видим как вдигането на пенсионната възраст ще покрие част от дефицита в НОИ. Но социалната система явно се нуждае и от други мерки, за да изпревари задълбочаващия се демографския срив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чартърните полети от Русия за Турция ще бъдат подновени от 7 юли
Чартърните полети от Русия за Турция ще бъдат подновени от 7 юли
Мерки за сигурност преди срещата на върха
Мерки за сигурност преди срещата на върха