Задържането на министъра на околната среда и водите Нено Димов за 24 часа по разследването на водната криза в Перник означава, че се върви към оставката му. Това каза политологът Мария Пиргова в предаването "Още от деня" по БНТ. Заедно с колегата ѝ Димитър Ганев обсъждаха последствията от кризата.

Мария Пиргова, политолог: Аз смятам, че Нено Димов ще подаде оставка може би утре или вдругиден, след като е и задържан вече, но смятам, че това няма да намали социалното напрежение и перничани пак могат да дойдат в София.

Димитър Ганев каза, че въпросът за оставката е резонен.

Димитър Ганев, политолог: Резонен въпрос тук е за оставката, което е непосредствен политически акт. Имам предвид оставката на г-н Димов, защото на тримата други, които са на разпит, няма, доколкото разбирам, повдигнати обвинения. Така или иначе не са на постовете си към момента. /.../ Знаем как Борисов действа, за да свали общественото напрежение.

Той каза, че има фактори, които правят ситуацията малко по-различна.

Димитър Ганев: Първо, г-н Димов е част от ВМРО, които между другото останаха най-стабилният партньор въобще като партия, която е част от "Обединени патриоти". Неслучайно премиерът каза, че това е въпрос на коалиционни разговори.

На второ място, трябва да имаме предвид, че са във вот на недоверие, добави политологът.

Мария Пиргова, политолог: Аз съм съгласна, че инструментът "оставка" в случая не върши никаква работа, но тя ще стане необходима, защото въпросите за водата, за боклуците са изключително остри социални въпроси и трябва да имаме предвид, че в България в момента, освен Перник, 5 града и 99 села са на воден режим. Тоест проблемът кой управлява водите е изключително остър. Кризата вече става политическа, ще има вот на недоверие. И ми се струва, че от днес управляващите започват с превантивни мерки срещу вота на недоверие.

Целия разговор вижте във видеото.