18 българи са се свързали с посолството ни в Делхи след кървавите терористични нападения в Шри Ланка. Всички те са добре. Дипломатическата ни мисия е установила и местонахождението на български турист, който беше издирван от близките му.От консулството препоръчват българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

Сред загиналите чужденци са граждани на Индия, Португалия, Турция, Великобритания, САЩ. По последни данни на властите в Шри Ланка 290 души са жертви на атаките, а ранените са над 500.

18 станаха българските граждани в Шри Ланка, с които посолството ни в Индия е успяло да се свърже. Всички те са добре.

Емил Миланов, консул на Република България в Делхи: Всички са добре. Шест от тях са в столицата, другите са на минимум 100 километра от столицата. Ние ги съветваме да се ограничат от пътуване до успокояване на ситуацията, но ако решат да предприемат въпреки нашите съвети им даваме съвети първо да поддържат връзка с близките си и посолството. След като беше свален полицейския час тази сутрин това значи, че вече нещата се успокояват. Някои от социалните мрежи са блокирани, след като се появиха фалшиви новини след атентатите.

С посолството ни в Индия са се свързали и близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Мисията ни в Делхи е в процес на установяване на неговото местонахождение.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите, съобщават от Външно министерство.

Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата на Шри Ланка вече е отменен.

Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка

Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка

Установена е връзка с осем български граждани в Шри Ланка. Те са на сигурно място, съобщи в Сутрешния блок на БНТ консулът в Индия Емил Миланов.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Поне 290 са загиналите при терористичните атаки в Шри Ланка

Поне 290 са загиналите при терористичните атаки в Шри Ланка

Шри Ланка е в шок след терористичните нападения срещу църкви и хотели. Броят на загиналите се увеличи до 290 души, а ранените са близо 500.