Нови ограничители на трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“ ще заменят поставените в началото на месеца бетонни блокчета, които предизвикаха вълна от недоволство сред столичани. Новите разделители са два пъти по - малки от предишните, оприличени на перки на акула, и според експерти са много по - безопасни. А трамваите по „Графа“ трябва да бъдат пуснати около Коледа.

Разделителите на са били предвидени в първоначалния проект на улицата, а са добавени по настояване на Пътната полиция.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Вариантите за ограничители ни бяха предложени от проектантите, ние се събирахме да огледаме проектантските решения, това считаме като начин на подреждане, като разполагане и като визия е най-удачно.
Представиха новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев" в София

Представиха новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев" в София

Днес представиха новите ограничители по трасето на ул. „Граф Игнатиев" в София. Идеята е те да разделят тротоара от релсите по централната улица. Вижт...

Новите ограничители ще бъдат монтирани по ул. „Граф Игнатиев“ през следващите седмици . Проектантът на ремонта - арх. Иво Пантелеев даде за пример улици в Мадрид и Антверпен, където има подобни ограничители.

Ако и те не се харесат на софиянци - няма алтернатива.

Иво Пантелеев, проектант на ул. „Граф Игнатиев“: Уважаваме това въображение, което се проявява, и търсим консенсус. Много широк състав от експерти, от участници в процеса, стигнахме до една вариация, която е щадяща, така да се каже, визуално, но запазва изключително своите функции. Така че в момента тези, които предстои да бъдат монтирани, мисля, че трудно ще бъдат асоциирани с нещо негативно.

Ако трамваят тръгне преди да са монтирани всичките 500 разделители, ще се използват временни.