Според Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, подготовката на българското председателство е поставено в риск, "може би в главите на политиците", но не и от гледна точка на европейските институции. По думите му ние ще се справим с подготовката, доколкото той вижда какви усилия се полагат.

Подготовката върви в посока на определяне на приоритети, каза Златев.

По отношение на темата на България той цитира Меглена Кунева, която преди дни заяви, че поради изключително динамичното развитие на събитията в Европа и света, трябва да определим своите приритети в съгласие с останалите две страни, в които сме в тройка - а именно Естония и Австрия. Естония ще съобщят своята тема месец преди да започне председателството и ще трябва да се напаснем, съобразно с тях. Така че не е ясно дали това, което ние заявяваме днес като приритет, ще е валидно след два месеца, каза Златев.

Подготовката за председателството ни е организационно-логистична - свързана с местата, където ще се провеждат заседанията, срещите, хотелите, транспорта. Но по-важната част е съдържателната - какво България ще поеме като теми, които тя ще води, в рамките на председателството, ще председателства съответните Съвети на министри и съответните решения, които ще се вземат.

По време на нашето председателство ще започнем работа и по темата за Брекзит.

"Ще бъде изключително интересно и безпрецедентна ситуация за нашата тройка страни, тъй като сме в изключителна динамика и ще трябва бързо да се съобразяваме с процесите около тях", каза Златев.

Дали ще отпадне мониторинга на ЕК за България, вижте в разговора във видеото