Продължава полагането на улична маркировка за Синята зона във Варна, която трябва да бъде въведена в края на май. Очаква се новите правила да облекчат трафика в централната част на града и да осигурят безопасността на пешеходците. Реакциите на хората обаче са противоречиви.

Варна

Хората, които работят в района на Синята зона и ползват личните си автомобили, недоволстват от новите правила за паркиране. Те ще плащат на час като всички останали.

жител на Варна
“Трябва тогава те да имат някакви привилегии спрямо градския транспорт, така както пенсионерите имат.“
Младен Иванов-директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“
“Моят съвет е да търсят места за извън улично паркиране, защото разрешеният срок за паркиране е 3 часа.”
жител на Варна
“Трябва да се направят паркинги, подземни и всякакви, за които се говори от 15-20 години.“

Служебният абонамент за паркиране в Синята зона ще струва на фирмите 3850 лева годишно. Двойно по-малко ще плащат търговците, но за някои от тях сумата е нереално висока.

Йордан Иванов-търговец:
“Трябва да има някакви преференции, за тези които работят тука. Аз от 18 години работя на пазара и по-дългата част от деня съм тука, отколкото вкъщи. Все едно живея тука! “

Според някои шофьори, пътната маркировка в Синята зона е положена неправилно и може да доведе до инциденти.

жител на Варна
“С една наподобяваща осева прекъсната линия, която не се знае за изпреварване ли е, двупосочна ли е, еднопосочна ли е. “
Младен Иванов-директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“
“Според българското законодателство, имаме право само на бяла и жълта боя. Бялата е разрешаваща – с вертикална сигнализация как се паркира, къде се паркира и дали може, а с жълтата - там, където е забранено.”

Заради полагането на уличната маркировка днес и утре до 19 и 30 е забранено паркирането на улиците „Заменхов", „Дебър", „Цар Симеон Първи", „Габрово" и „Асен Златаров". Ако има спрени автомобили, ще бъдат репатрирани. Шофьорите обаче няма да бъдат глобявани.