Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени шкафчета за учебници и помагала през новата учебна година. Мярката е за олекотяване на ученическите раници по национална програма на Министерството на образованието, а средствата вече са осигурени. Освен учебници и помагала децата ще могат да оставят в шкафчетата и екипите за спорт: всичко необходимо в седмицата от понеделник до петък.

Над 111 000 деца от I до VII клас ще имат собствени шкафчета в училище през новата учебна година. Предвидени са близо 2,9 млн. лева.

Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН: Те ще се преведат. За държавните училища това вече е направено, за общинските ще бъдат преведени, тъй като вчера Министерският съвет одобри постановлението за допълнителни трансфери към общините за закупуване на ученически шкафчета.
Как ще се реши проблемът с тежките ученически раници?

Как ще се реши проблемът с тежките ученически раници?

Около 600 училища в страната са одобрени по програма за закупуване на нови шкафчета за учениците от първи до седми клас. По този начин ще се реши проб...

В столичното 119 училище вече има шкафчета за почти всички деца. Досега е плащано от училищния бюджет. С пари от националната програма ще оборудват още една стая.

Диян Стаматов, директор на 119 СУ: При нас условието е да не се заключват, защото имаме лошият опит, че децата си губят ключовете, а това води до невъзможност да бъдат употребявани в следващия ден тези шкафчета.

Шкафчетата са монтирани в стаите на децата, заради противопожарните изисквания в коридорите да няма дървени мебели.

Ще има електронночетими варианти на учебници

Ще има електронночетими варианти на учебници

Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе електронночетими варианти на учебници. Днес Министерският съвет разре...

За 33 училища в благоевградска област сега предстои избор на ново оборудване, но са убедени че ще са готови до началото на годината.

Ася Миленкова, главен учител в СОУИЧЕ „Св.Климент Охридски“ - Благоевград: Няма да има вече оправдания „забравих си блокчето, забравих си боичките, забравих си екипа по физкултура“.
Диян Стаматов, директор на 119 СУ: От тук нататък обаче ролята на всеки един учител и всеки един родител е да убеди децата да си оставят учебниците и помагалата в шкафчетата вечер, за да могат да си ги вземат в петък, когато си тръгват.
Пловдивско училище сложи край на проблема с тежките раници

Пловдивско училище сложи край на проблема с тежките раници

Пловдивското училище "Райна Княгиня" сложи край на проблема с тежките раници. Учениците от общо 11 паралелки в пети и шести клас вече имат модерни пер...

Идеята децата да си оставят учебниците в шкафчетата обаче се оказва неприложима за учащите след V и до VII, клас защото те трябва да учат вкъщи и учебниците ще им трябват там.

Промяната в наредбата на образователното министерство вече дава възможност на училищата така да изготвят програмите си, че децата да не се налага да носят учебници по много предмети наведнъж.

Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН: В началото на учебната година на официалната страница на министерството ще бъдат публикувани всички одобрени учебници и помагала от учебния комплект. Срещу всеки един от тях ще бъде посочено теглото.

149 училища, кандидатствали по програмата остават без средства, заради изчерпване на ресурса. За тях финансиране ще има догодина.

Как да направим ученическите раници по-леки?

Как да направим ученическите раници по-леки?

След нестандартния протест миналата неделя срещу тежките раници - училища показаха, че решение на проблема има. В министерството на образованието пък...