НОВИНИ

Пострадалите от пожари гори в Старозагорско се възстановяват

В България в последните 10 години горските пожари унищожиха стотици хиляди декари гори в Старозагорска област. Нанесените щети от тях са за над 5 милиона лева. Години след огнената стихия на места вече гората е напълно възстановена.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
08:13, 03.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Един от най - мащабните горски пожари през 2007 година в Старозагорският район край село Дълбоки унищожи 15 000 декара широколистна и иглолистна гора.10 години след това гората е напълно възстановена. Горското стопанство започва да залесява две години след пожара, а новозасадените борчета и акации вече са с височина около метър.

инж. Петър Заяков, директор РУГ Стара Загора: След третата година можем категорично да кажем, че възстановяването беше на 100 процента. Сега можем да кажем ,че екологичното равновесие в целия регион е възстановено и можем да си извадим някой изводи - да залесяваме с широколистни видове - там, където бихме могли да заменим иглолистните с широколистни.

Инжинер Заяков допълни, че залесяването и отглеждането на един декар нова гора струва на данъкоплатците стотици левове.

инж. Петър Заяков, директор РУГ Стара Загора: Това е една стойност около 1000 лева, в която влиза и почвоподготовката и залесяването и попълването и отглеждането на култури до 3-годишна възраст.

Само през последния месец огнеборците в Стара Загора са гасили средно между 25 и 37 пожара на денонощие, като голяма част от тях са били в горски масиви. Повечето от тях са тръгнали от сухи треви и са се разраснали бързо заради високите температури.

Комисар Стоян Колев, директор РДПБЗН Стара Загора: Конкретно за нашия регион, където конкретно в ниската част на Средна гора са много опасни, вие виждате тази нова гора също има трева, която е суха в момента и ние се стараем със структурите, които са подредени на територията на област Стара Загора, възможно по най-бързия начин да реагираме с повече екипи.

Човешка небрежност е основната причина за горските пожари в Старозагорско. От институциите отново призовават да не се палят стърнища , сухи треви и огън на места, които не са регламентирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо дублираха наградата на името на Елин Пелин?
Защо дублираха наградата на името на Елин Пелин?
В Калифорния обстановката остава бедствена
В Калифорния обстановката остава бедствена