Във Велико Търново откриха чешма в памет на хората, спасили човешки живот след смъртта си. Инициативата за изграждането й е на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Именно в болницата в старата столица през последните няколко години са реализирани най-много донорски ситуации.

Вече пет години Атанас Атанасов живее втори живот, има ново сърце, благодарение на хора, които не познава.

Атанас Атанасов: Искам да им благодаря, искам да ги срещна, да ги прегърна.

Преди година Николай Тодоров изпада мозъчна смърт. Сестрите му трябвало бързо да вземат решение дали той да стане донор.

Теодора Вълчева: Дайте шанс на другите хора да живеят. Болката остава, но знаеш на някой друг помагаш.

От началото на тази година във Великотърновската болница са реализирани пет донорски ситуации, спасени близо 20 човешки живота.

Д-р Ваня Лъчезарова, координатор по донорство: Защото това за нас е кауза. Имаме желание и го правим.
Д-р Сибила Маринова, координатор по донорство: Да дариш органите на близкия си изпаднал в мозъчна смърт е последното добро нещо, което човек може да направи.

Чешми в памет на донори има в още 4 български града.

Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация: Хората още в стари времена с чешми са посвещавали, водата, която се дава от чешмите са посвещавали на добри идеи, на добри хора, това се опитваме да направим ние с тази чешма.

Върху новооткритата чешма стоят имената на всички 33 души, които са станали донори във Великотърновската болница.

Вижте повече за кампанията Да! За живот!