Редовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечно-съдови заболявания, съобщи Ройтерс. Учени от университета на Източна Финландия установиха връзка между посещенията в сауната и болестите на паметта, след като проследиха 2300 мъже на средна възраст повече от 20 години.

Резултатите от изследването показват, че вероятността да се разболеят от деменция е била с 66 процента по малка за мъжете, посещавали сауна от четири до седем пъти седмично от ходилите на сауна веднъж седмично, и с 65 процента по-малка за болестта на Алцхаймер.

Според учените, сауната е полезна преди всичко за сърцето и оттам ползата се прехвърля върху мозъка. Предишни резултати от същото изследване показаха, че при ежедневни посещения на сауна тежките проблеми със сърцето са много по-малко вероятни.

"В сауната се увеличава пулсът и започваме да се потим. Това прилича на физически упражнения - каза Яри Лауканен от екипа. - След сауна намалява кръвното налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечносъдовите болести и болестите на паметта." Ползата от сауната се дължи и на релаксиращия ѝ ефект.