Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика се готви утре да съобщи, че подава оставка съгласно член 102 от Конституцията на страната, предаде агенция Ройтерс, като се позова на местни телевизии.

Конституционният съвет има право да обяви Бутефлика за неспособен да управлява или той сам може да подаде оставка. Под уличен натиск Абделазиз Бутефлика обяви в средата на миналия месец, че няма да се кандидатира за пети мандат. Отказът му да се оттегли незабавно предизвиква и до днес масови протести с искания за смяна на системата.

Медии в Алжир съобщават, че президентът Бутефлика ще се оттегли

Медии в Алжир съобщават, че президентът Бутефлика ще се оттегли

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика се готви да съобщи, че подава оставка. Според местни медии той ще се позове на чл. 102 от Конституцията, спор...

Началникът на Генералния щаб Ахмед Гаид Салах също призова Конституционния съвет да обяви 82-годишния президент за неспособен да управлява. За потенциално оттегляне се заговори часове след като държавният глава състави служебно правителство.

Според политически източници този ход е сигнал за предстоящо напускане защото временно изпълняващ длъжността президент не може да прави правителствени промени.

Алжирската армия поиска президентът да бъде обявен за неспособен да управлява

Алжирската армия поиска президентът да бъде обявен за неспособен да управлява

Началникът на щаба на алжирската армия поиска президентът Бутефлика да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си и отстранен от поста. То...