Архипелагът Фурни, намиращ се в източната част на Егейско море, е бил изключително използван търговски маршрут, установиха археолози. Регистрирана е голяма концентрация на потънали плавателни съдове, което превръща района в най-голямото „корабно гробище“ в Егейско море.

Международнен археологически екип се натъкна на 58 кораби, потънали във водите на островния комплекс Фурни. Повечето от тях са древногръцки, но има и такива с римски и византийски произход.

д-р Джордж Кутсуфлакис - ръководител на експедицията: Намерихме останки, които са непокътнати. Мислим, че ние сме първите им откриватели. За наше съжаление, те са на голяма дълбочина от над 60 метра. Има и такива, които са на по-плитко, но са в твърде лошо състояние.

Находките сочат, че корабите са били изцяло търговски. Товарът им е представлява само стоки за износ.

д-р Джордж Кутсуфлакис - ръководител на експедицията: 90% от откритите кораби са превозвали амфори. Те са съдържали предимно продукти в течно състояние като вино, масло, рибни сосове, и мед. Специално черноморският рибен сос е бил много скъп и ценен продукт.

Маршрутът е бил изключително опасен за търговците, които са плавали към Италия, Испания и северна Африка.

д-р Джордж Кутсуфлакис - ръководител на експедицията: Поради тесните пространства между островите и внезапните ветрове, не е случайно защо толкова много кораби са се разбивали в скалите.

Учените си поставиха за цел да създадат център за подводна археолгия, както и местен музей, където находките им да бъдат изложени.