В навечерието на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски негови потомци се срещнаха в родния му дом в Карлово. Как родствениците пазят паметта за Апостола на свободата и кои са най-ценните реликви, свързани с живота и делото му, които съхраняват - вижте...

Карлово

Христина Богданова е една от 28-те живи родственици на Яна - сестрата на Левски от рода на най-малката ѝ дъщеря Елена. Потомката посочи, че от години спазва традицията на нейните прапрадядовци да се среща с хора от цялата страна, за да разказва какъв човек е бил Левски

Христина Богданова: Преди да стане този великан на българщината, всъщност той е един човек и този човек има своите радости, тъги, болки, страхове, и когато успеем да се докоснем до тях вярвам, че това е един от начините по които да съхраним както националната си гордост, така и чисто човешките си ценности и добродетели.

Най-ценното за което Христина съхранява в дома си е малък кичур от косите на Левски.

Христина Богданова: Когато Яна дарява тези коси, оставя по едно кичурче за своите деца и в чисто емоционален личен план това е може би едно от най-ценните неща които държа в дома си.

За Стефана Ветринска - правнучка на София Зидарова, една от дъщерите на сестрата на Левски, посещението на родната му къща всеки път е преживяване. Най-много родственичката се вълнува когато застане пред една от картините в музея.

Стефана Ветринска: Картината от затвора, този поглед, който пък и това "НАРОДЕ" с четирите въпросителни, не ни дава мира в нашето семейство, той е искал много да каже...

През 2003-та благодарение на майката на Стефана е бил разчетен ДНК кода на Левски, който доказал, че косите на Левски са неговите. Въпреки това, 14 години по-късно Стефана смята, че българския народ продължа да бъде длъжник на Апостола.

Стефана Ветринска: Той е имал желание да се знае гроба му, защото думите му са били, ако бъда обесен поне гроба ми ще бъде в България и всички ще го знаят.

Потомката посочи, че българите трябва да направят всичко възможно в тази посока, за да може духа на Апостола на българската свобода най-после да намери място, където да почива в тази земя, която той много е обичал.

Ученици от Карлово издадоха книга за Апостола

Ученици от Карлово издадоха книга за Апостола

Ученици от училище "Христо Проданов" в Карлово издадоха книга по повод 180 -та годишнина от рождението на Васил Левски. Освен за Апостола на българска...