НОВИНИ

Потребителска такса и за децата при личния лекар?

Общопрактикуващите лекари в Русе подкрепят искането на колегите си за такса от 1 лев за преглед на дете, а държава да доплаща останала част до 2,90 лв. Според медиците - сумите, които получават в момента, са недостатъчни и обидни за труда им. Родители обаче, са на друго мнение.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
08:38, 05.11.2016
Чете се за: 01:28 мин.
Още

Русенските общопрактикуващи лекари смятат, че детското здравеопазване трябва да бъде приоритет на държавата.Според тях, обаче това не се случва. И правят прости сметки, с които го показват. Например, за дете на възраст от 2 до 7 години Здравната каса им плащала по лев и 30 на месец, и още 2 профилактични прегледа по 9 лева, което означавало 34 лева за годината.

д-р Татяна Матева - секретар на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе: То боледува средно 3 до 4 пъти, това е по официална статистика, дете, което посещава детско заведение… При 2 профилакгични прегледа и да приемем 3 разболявания, което автоматично означава 6 прегледа, т. е. един път болно, втори път констатирано, че е здраво и върнато в детското заведение, това прави 8 прегледа за година. По 34 лева заплащане за цялата година, означава, че стойността на един преглед е 3,50. В кварталния фризьорски салон една подстрижка е 5 лева минимум. Което, меко казано, е унизително, за труда, който лекарят полага.

Родители в Русе по различен начин коментираха предложението на общопрактикуващите лекари да се плаща такса от левче и за децата. Много от хората живеят с минимални доходи, коментира Валентин Георгиев, и тази сума, наред с парите за лекарства, идва в повече за бюджета им. Още повече, че децата често боледуват.

Валентин Георгиев: През месец - два, ама сега пак ще ходим на лекар, болен, кашля, такива работи… - А ходи ли на детска градина? - Да, ходи. И там такса, и тука такса… Някой може да няма възможност да плати…

Според други русенци, в основата на здравеопазването трябва да е качеството, и за него са необходими пари. А също и отговорност.

Галина Иванова: Докторът не е длъжен да плаща, държавата трябва да даде. … Работя, плащам си осигуровките, работодателя също праща осигуровки…

Георги Мъглов: Аз съм с три деца. Разбира се, и за мен няма да е приятно, но въпросът е да става качествено и бързо.

По същия начин били нещата и с част от хората с ТЕЛК-ови решения, казват личните лекари. Те също не плащали такса, а според медиците, би трябвало и те да плащат по левче, когато не идвали за преглед за хроничните си заболявания, които са 4 пъти в годината. От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват, за да не губят мотивация техните колеги, а едни пациенти да не се чувстват ощетени за сметка на други, държавата да влезе в ролята си.

Татяна Матева - секретар на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе: Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настоява държава да поеме своя дял за потребителската такса, тъй като тя е тази, която е освободила потребителя на здравни услуги от такса посещение на лекар.

Очаква се бюджетът за първичната извънболнична помощ за следващата година да е повишен с 11% или 17% . Д-р Татяна Матева каза, че се надява това да включва повече средства за пациент на месец и за профилактична и диспансерна дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визуализирана поезия
Визуализирана поезия
Световен ден на мъжа и превенция срещу рака на простатата
Световен ден на мъжа и превенция срещу рака на простатата