НОВИНИ

Окончателно: Без арбитражи при потребителски спорове

Потребителските спорове вече ще се решават извън арбитражните съдилища. Това решиха окончателно депутатите с приетите промени в Гражданския процесуален кодекс. Текстовете слагат край и на високите такси за юрисконсултите при заведени дела срещу клиенти. Инициатор на промените беше омбудсманът Мая Манолова. Масови са случаите, в които топлофикации и фирми за бързи кредити съдят граждани за многократно по-високи от дължимите суми. Такава е и историята, за която разказват Надежда Василева и Мариела Хубинова.

Надежда Василева
от Надежда Василева Мариела Хубинова
20:05, 12.01.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Млада жена от Пловдив тегли 3000 лева от фирма за бързи кредити. След една година е изплатила 2000 и иска да върне остатъка от сумата.

При което ми поискаха още 6000 лева, което на мен ми се стори страшно много. Заведохме дело в районен съд в Пловдив. Като решението на делото беше в моя полза, че не дължа такава голяма сума пари.

Фирмата обжалва. Докато чакат решението на втора инстанция, без знанието на жената, случаят е даден на арбитраж.

Хиляда не бях изплатила, бях осъдена на 10 000 от арбитражен съд, след което частен съдебен изпълнител се свърза с мен да се уточним как ще се събират тези пари. Имам запор на заплата, продължаваме да се борим с адвокатите. Всичко това е свързано освен с много притеснения, нерви, и с финанси. Бях изумена, защото доколкото знам, имаме държавен съд в България, който трябва, след като се е произнесъл по даден начин, всичко друго да е на заден план и да не влиза в действие.
Димитър Деков - адвокат: Понеже тези случаи са много и се злоупотребяваше откровено с тази процедура в арбитража, който по принцип е замислен за решаване на търговски спорове, не е в никакъв случай за потребителски, и затова фактически се стигна до необходимостта парламентът да се произнася по този въпрос.

С днешното решение на депутатите арбитражните съдилища вече няма да разглеждат потребителски спорове.

Мая Манолова - омбудсман: От следващата седмица след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето.

Всички висящи производства по такива случаи незабавно трябва да бъдат прекратени. С промените се определя и таван на възнагражденията на юрисконсултите, според тарифата за съответното дело по Закона за правната помощ.

Петър Славов - Реформаторски блок: Надяваме се по този начин да спрем тези недобросъвестни практики някои дружества, които злоупотребяват с монополното си положение, по този начин неоснователно да се обогатяват за сметка на практика на своите клиенти.
Мая Манолова - омбудсман: Сега Топлофикация, която съди масово свои клиенти искаше 300 лв. пред СРС, 300 лв. при възражения на длъжника и 350 лв. при частен съдебен изпълнител. Сега таванът, който ще може да поиска, е не 3 по 300 , а 3 по 50 - т.е. сумата от 900 лв. ще бъде намалена на 150 лв.

Омбудсманът определи промените като победа на гражданите над монополите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Символично бяха връчени нови патрулни автомобили за Пътната полиция
Символично бяха връчени нови патрулни автомобили за "Пътната полиция"
Станишев очерта приоритетите през 2017 г. и почерпи с баница с късмети
Станишев очерта приоритетите през 2017 г. и почерпи с баница с късмети