НОВИНИ

Потребителското доверие в Германия остава без промяна за юли

Потребителското доверие в Германия е останало без промяна за юли на фона на опасенията, че търговският конфликт между Европа и САЩ може да помрачи перспективите пред най-голямата европейска икономика, съобщи днес компанията за пазарни проучвания GfK, цитирана от Ройтерс. Частното потребление стана основен източник на икономически растеж за Германия през последните години, подкрепено от рекордно високата заетост, засилената сигурност на работните места, по-високите от инфлацията повишения на заплатите и ниската цена на кредитирането.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:00, 28.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
потребителското доверие германия остава без промяна юли

Индексът на потребителското доверие на GfK, който се изготвя след допитване сред около 2000 германски граждани, е останал на ниво 10,7 пункта, след като предходните два месеца отчете спад. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да се понижи до 10,6 пункта.

Индексът прогнозира развитието на частното потребление в реално изражение през следващия месец и стойност над нулата сочи растеж на годишна основа.

"Търговският конфликт между ЕС и САЩ се засилва и оставя ясен отпечатък върху настроението на потребителите в Германия", посочва експертът от компанията Ролф Бюркъл.

Икономическите очаквания са отстъпили 14,1 пункта до 23,3 пункта, което е най-ниското ниво от една година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи тежки мита върху вноса на автомобили от Европа - сектор, в който Германия има доминираща позиция. Бизнес лидерите се опасяват, че подобна търговска конфронтация между Вашингтон и Пекин може да навреди на германските износители, които разчитат на двете най-големи световни икономики за растежа си.

Подиндексът на GfK, измерващ готовността на потребителите да купуват, леко се е повишил до 56,3 пункта. Този показател отразява разликата между положителния и отрицателния отговор на въпроса "Мислите ли, че сега е подходящо време де се правят големи покупки?".

Подиндексът, отчитащ очакванията, също е нараснал, до 57,6 пункта, насърчен от стабилния пазар на труда и силното търсене на работна сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови проверки след промените в Закона за рибарство и аквакултури
Масови проверки след промените в Закона за рибарство и аквакултури
Кмет на благоевградско село спря изграждането на кариера
Кмет на благоевградско село спря изграждането на кариера