Борбата с киберпрестъпността започва от обикновения потребител. В това вярват стотици експерти по информационна сигурност, които се събраха в София на регионален форум за държавите от Югоизточна Европа.

На форума, който ще продължи до утре, специалистите разказват за различните киберзаплахи и представят най-важните тенденции от света на технологиите през 2017 година.

Изнудвания, кражби на данни, изтичане на секретна информация - от началото на годината редица хакерски атаки отвориха работа на киберекспертите. Последната от тях, с вирусa "Лош заек", удари Европа едва преди няколко дни.

Участниците в софийския форум призоваха потребителите да се предпазват много по-добре в мрежата.

Албена Спасова - Международна академия за обучение по киберразследвания
"Това, което научихме, е, че абсолютно всеки един от нас е уязвим и че отговорността не е само на държавните институции. Отговорността е на всеки един от нас.
Защото една система е толкова силна, колкото е силно най-слабото и звено, а за огромно съжаление най-слабото звено сме винаги ние хората."
Даниел Грабски - Главен консултант по сигурността, Майкрософт
"Няма нужда потребителите да разбират подробностите, но трябва да знаят какво е фишинг атака и какъв е рискът от това да отваряш всеки получен имейл.
А във всяка компания ще намерите поне един човек, който кликва на всичко."

Над 90 процента от пробивите в електронни системи започват с фишинг измама, при която потребителят сам дава достъп на нападателите.

Паралелно с кибератаките, специалистите се опитват да решат и други Интернет проблеми - фалшивите новини и езика на омразата.

Ерик Планкен - Председател на Комитета за Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европa
"Фалшивите новини не са считани за киберпрестъпление, защото това би нарушило фундаменталното право [на свобода на словото].
От друга страна, безграничното споделяне на мнения в мрежата трябва да бъде наблюдавано по-добре. Мисля, че социалните мрежи трябва да увеличат капацитета си за саморегулация чрез модератори или други инструменти."

Експертите очакват още по-опасни киберзаплахи догодина и се усилено готвят да им противодействат. Или поне да ограничат щетите.