НОВИНИ

Хакер от Стара Загора е арестуваният българин без документи във Филипините

Това е 33-годишният Константин Кавръков от Стара Загора. От външно министерство съобщиха още за "По света и у нас", че преди 6 месеца той е направил опит да поднови личните си документи в посолството ни в Ханой. Предполага се, че мъжът ръководи международна престъпна мрежа за клониране на дебитни и кредитни карти. Твърди се, че преди 6 години той проникнал в банкова сметка на Бил Гейтс.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:49, 04.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Това е третият арест на Константин Кавръков, провъзгласен в подземния свят като краля на хакерите заради многобройните му кибепрестъпления. Името му е добре познато на няколко континента, разследван е и от българските служби.

През 2015 г. той беше арестуван по обвинения в извършване на киберпрестъпления и кражби отново във Филипините. Този път местните власти подозират, че преди шест години именно хакерът от Стара Загора е прониквал по компютърен път в банкова сметка на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, притежател на 89 милиарда долара и официално най-богатият човек на планетата.

Името на Кавръков нашумя отново през 2011 г. Тогава той беше арестуван с още трима българи в Парагвай, които получиха обвинения за изработване на фалшиви кредитни карти. Според местните власти тогава групата се е опитала да източи 1 милион долара. Хакерите обаче успели да присвоят едва 90 000.

Сред задържаните тогава е и Алексей Коларов. Коларов става известен в света на киберпрестъпниците с това, че е фалшифицирал кредитна карта на милиардера Бил Гейтс. През 2004 г. Коларов беше задържан у нас при спецакция между българските и американските служби като част от трансгранична престъпна групировка фалшифицирала кредитни карти, паспорти, шофьорски книжки и евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР улеснява издаването на лични документи през лятото
СДВР улеснява издаването на лични документи през лятото
Обучават деца в риск в различни професии
Обучават деца в риск в различни професии