НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на 8 души от разбитата група за трафик на хора

Прокуратурата повдигна обвинения на 8 души от разбитата група за трафик на хора. От обвинението ще поискат задържаните да останат за постоянно в ареста. Акцията е продължение на мащабната операция „Халифакс" на европейските служби през 2017 г. Арестуваните са с временен или постоянен статут у нас. С още информация вижте прякото включване Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:52, 25.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: "Установено е, че членовете на организираната престъпна група превеждали големи групи лица, предимно чужди граждани, групи от 30-40 лица. Чижди граждани - предимно афганистанци, пакистанци и иракчани от Турция през територията на България до Сърбия. На сръбска територия те бивали посрещани от сръбски каналджии, които ги транспортирали до Западна Европа. Забелязани са случаи, в които са транспортирани и цели семейства. Мигрантите са предимно лица, ненавършили 16-годишна възраст, от мъжки пол, без никакви документи за самоличност. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са превеждани през т. нар зелени граници, а именно гъсти, гористи местности"
;

Международният канал е прекарвал основно мигранти от Афганистан до Западна Европа. Пътят е минавал през Иран и Турция. В схемата са замесени двама българи, един сириец, четирима афганистанци и един иракчанин. Лидерът на организираната престъпна група е иракчанин.

Пътуването до Западна Европа, както и цените, са се уреждали в магазин в Кабул, където се намира роднина на един от задържаните. Разплащането е ставало по арабската система "Хавала", която разчита основно на доверието между посредниците и не оставя абсолютно никакви следи.

От прокуратурата заявиха, че групата е искала на човек между 8 и 10 хиляди евро. Те са успявали да прекарват между 30 и 40 човека. Афганистанците са влизали на територията на България основно през река Марица.

;

Разследването по случая продължава. Все още не е ясно колко мигранти са се възползвали от услугата на каналджиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят партийните субсидии
​До края на юли ще бъде решено с колко да се намалят партийните субсидии
Европа е заплашена от температурни рекорди
Европа е заплашена от температурни рекорди