НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на бившия ректор на Медицинския университет

Бившият ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев е обвинен за сключени 5 неизгодни сделки. Така учебното заведение е загубило близо 277 хиляди лева, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Днес професор Митев беше разпитан в Столичното следствие. Бившият ректор остава на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лв.

bnt avatar logo
от Т. Игнатов, П. Ангелова
19:47, 14.10.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Разследването срещу бившия ректор на Медицинския университет е започнало преди 3 седмици, след като в СГП е постъпил доклад от одита на МОН за периода от началото на 2014 г. до средата на тази година. Според държавното обвинение най-неизгодната сделка е била за нов джип на стойност 117 хиляди лева.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Останалите четири сделки са по повод сключени от него договори за правна помощ с адвокати при наличие на юрисконсулти в дружеството, които са могли да извършат тази правна услуга. Според прокуратурата доказателствата до този момент по това направление са достатъчни и затова е повдигнато това обвинение".

Разследването ще продължи с проверка на посредническите договори, които професор Митев е сключвал за набиране на чуждестранни студенти. Ще се проверяват и изнесените обучителни центрове в Швейцария, Германия и Кипър. В скандалния одит фигурират още данни за съмнителни хонорари, получени от Митев и негови роднини, нерегламентирано премахване на стола в университета, както и разходи за командировки до различни екзотични дестинации като Доминиканската република, Чили и Хавана. На излизане от столичното следствие бившият ректор заяви, че е изненадан от обвиненията, които е получил.

проф. Ваньо Митев, бивш ректор на Медицинския университет - София: "Аз съм оставил 100 милиона лева. Борбата не знам каква е против мене. Ако нищо не бях правил, бях съсипал този университет и беше на минус никой нямаше да се занимава с мен. Щях да си пия водката, нали."

Ако бъде признат за виновен, бившият ректор може да получи от 3 до 10 години затвор.

Разследването ще продължи с проверка на посредническите договори, които професор Митев е сключвал за набиране на чуждестранни студенти. Ще се проверяват и изнесените обучителни центрове в Швейцария, Германия и Кипър. В скандалния одит фигурират още данни за съмнителни хонорари, получени от Митeв и негови роднини, нерегламентирано премахване на стола в университета, както и разходи за командировки до различни екзотични дестинации като Доминиканската република, Чили и Хавана. На излизане от столичното следствие бившият ректор заяви, че е изненадан от обвиненията, които е получил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха първата площадка за пътна безопасност в Благоевград
Откриха първата площадка за пътна безопасност в Благоевград
Израел прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО
Израел прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО