НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на кантонера, причинил катастрофата на прелез в Асеновград

Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение на пияния кантонер, който причини катастрофа между пътнически влак и лек автомобил, защото не беше спуснал ръчната бариера на прелеза. При инцидента пострадаха трима души, единият остава в критично състояние. От "Железопътна инфраструктура" започнаха вътрешна проверка и заявиха, че се работи активно в посока на автоматизиране на всички прелези в страната.Повече в прякото включване на репортера Галена Паскова.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
08:26, 13.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Дежурство с 1.8 промила алкохол и неспусната бариера. Така се стига до тежката катастрофа, заради която 60-годишният кантонер вече е обвиняем.

Борис Михов, заместник-районен прокурор на Асеновград: Обвинение за квалифициран състав на престъпление по транспорта, което е тежко по смисъла на закона. С оглед състоянието и последиците за пострадалите то може да бъде изменено в хода на производството.

Все още не е ясно,защо кантонерът не е спуснал бариерата.

Инж. Георги Вардев- НКЖИ, "Управление на влаковата дейност"- Пловдив: До последно той си е водил документацията надлежно, приел е разпореждането за заминаване на влака от гара Крумово за сваляне на бариерите, но факт е, че бариерите не са били свалени.
Борис Михов, заместник-районен прокурор на Асеновград: Той признава вината си, но отказва да даде обяснение по случая.

До момента за кантонера не са постъпвали сигнали за употреба на алкохол. Но от Железопътната компания признават, че това не е единствения случай, в който техни служители са били пияни на работа.

Инж. Георги Вардев- НКЖИ, "Управление на влаковата дейност"- Пловдив: Имало е, точна статистика, нали, не мога, но са отстранявани веднага и са освобождавани от длъжност. Ще засилим още повече проверките и другото нещо, за да не се случват такива инциденти, което можем да направим е да се продължава автоматизирането на тези прелези да се избегне риска човешка намеса.

757 са прелезите в страната, от тях 82 са с ръчно вдигане на бариерите. Предстои поетапното им автоматизиране, но от Железопътната компания не посочват срокове, в които ще се случи това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете
Йорданка Фандъкова: Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете
7 са загинали и други 7 ранени при атентат с кола бомба в Кабул
7 са загинали и други 7 ранени при атентат с кола бомба в Кабул