Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова, кмет на община Златица, за извършено от нея документно престъпление по чл.311 от НК и за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Златица

През януари 2014 г. Иванова съставила декларация с неверни обстоятелства около ремонта на училището в града.

Различните етапи от проекта на обща стойност над 100 000 лв., били финансирани и изпълнени по договор между общината и частно дружество.

Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител и така да бъде платено двойно за ремонта, твърди прокуратурата.

Държавното обвинение привлякло Иванова и за длъжностно присвояване за 1 000 000 лева.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи, а Иванова се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени ремонти.

Разследването срещу Иванова е от 2017 година за престъпление по служба. Срещу кметицата Иванова има и сигнал от депутати от ГЕРБ с твърдения за „фрапиращи нарушения“. От съобщението на държавното обвинение става ясно, че са събрани доказателства за присвояването на целеви субсидии за капиталови разходи по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ и че Магдалена Иванова е имала съучастник - общински служител и шеф на фирма. Парите били присвоени с подправени фактури, в които стойността на строително-монтажните работи били многократно завишени.

Ако бъде призната за виновна, Иванова може да бъде осъдена на затвор до 20 години и конфискация на имущество.