НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на убиеца на британската депутатка

Кампаниите на лагерите "за" и "против" излизането на Великобритания от ЕС остават спрени заради убийството на депутатката от опозицията Джо Кокс. Британската полиция днес повдигна обвинение на задържания Томас Меър, който пък изненада съдебните заседатели с необичайното си поведение още в началото на изслушването.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:22, 18.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Най-рутинната част от съдебното заседание се превърна в новината на деня. На въпроса как се казва, 52-годишният Томас Меър отговори с думите "смърт за предателите, свобода за Великобритания". Не пожела да потвърди нито възрастта, нито адреса си, а след това повече не проговори.

Меър беше задържан на местопрестъплението, повдигнати са му обвинения за убийство и незаконно притежание на огнестрелно оръжие. 77-годишният мъж, който пострада, в опита си да помогне a депутатката, остава в критично състояние.

Все още не са известни точните мотиви за нападението. Полицията разследва твърденията, че обиняемият има психични заболявания, както и че има връзки с крайнодясна организация. Днешното изслушване беше водено от най-висшите британски магистрати и очаквано премина при засилен медиен интерес.

Смъртта на 41-годишната Джо Кокс накара политиците да загърбят кампанията за референдума. Управляващи и опозиция се обединиха в скръбта си.

Садик Хан, кмет на Лондон: Когато някой почина, винаги казваш добри думи за него. Но Джо наистина беше невероятен човек, страхотен политик, беше много добра в предизборните кампании и най-вече - беше добър човек, изпълнен с живот. Беше много щастлива от това, да бъде част от британския парламент.
Ким Лийдбийтър, сестра на Джо Кокс: Съсипани сме, ще мине много време преди да осмислим случилото се, но ще продължим да правим това, което тя започна. Тя беше страхотна майка, беше човек. Беше идеална.

Лейбъристката Джо Кокс беше яростен привърженик на идеята за оставане на Великобритания в ЕС. През последните години превръща в своя мисия борбата за по-добро третиране на децата бежанци. Следващото изслушване на убиеца ѝ е насрочено за понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия с остри критики срещу НАТО
Германия с остри критики срещу НАТО
Отново сблъсъци на Евро 2016
Отново сблъсъци на Евро 2016