Прокуратурата в Добрич повдигна обвинение на управителя на мина Оброчище. Дейвид Уелингс е подведен под отговорност затова, че не е спазил срока за откриване на производство по несъстоятелност.

Според прокуратурата са събрани доказателства, че фирмата-концесионер на мината - „Евроманган" ЕАД е изпаднала в несъстоятелност от 30 юни миналата година. Тя има задължения - за около 1, 5 милиона лева към НАП и над 100 000 лева - към частни кредитори.

Проверката на дружеството започна след поредица от протести на миньорите през пролетта и лятото заради неизплатени заплати и ваучери за храна.

Управителят на фирмата Дейвид Уелингс е обвинен затова, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност. Това според член от Наказателния кодекс е престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.

​Прокуратура, данъчни и ДАНС проверяват дейността на мина "Оброчище"

​Прокуратура, данъчни и ДАНС проверяват дейността на мина "Оброчище"

Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и цели да установи дали има престъпления от общ хракатер. Досега са образувани четири досъб...