Изправиха пред съда 28-годишния австралиец Брентън Тарант. Повдигнаха му обвинение в убийство след вчерашните нападенията в две джамии в Нова Зеландия.

Заподозреният за нападенията в Нова Зеландия Брентън Тарант беше изправен пред съда по обвинение в убийство. Той ще остане в ареста до следващото изслушване, което е насрочено за 5 април. Според полицейски източници вероятно ще му бъдат повдигнати и други обвинения. При вчерашните атаки загинаха 49 души, а състоянието на някои от ранените е критично.

Грег Робъртсън, болница Крайстчърч: "48 пациенти са приети в болница Крайстчърч. Седем от тях са изписани. Останалите, сред които и четиригодишно момиче, са прехвърлени в болница в Оукланд в критично състояние. Четирима пациенти починаха на път към нашата болница".
© БГНЕС
Нападателят от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Нападателят от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Мъжът, който днес уби 49 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща да бъде извършена реформа в законодателството на страната за правото за притежаване на огнестрелно оръжие.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: "Несъмнено новозеландците се питат как някой може да придобие такова оръжие. Един от въпросите, пред които сме изправени в този случай, е че вероятно оръжието е било променено. Това е предизвикателство за полицията, но и за промяната на законодателството".

Заподозреният е разполагал с малък арсенал от оръжия и е притежавал валидно разрешително, получено в края на 2017 година, съобщи още новозеландският министър-председател. По думите ѝ, мъжът е пътувал по света, но не е бил под наблюдение на службите.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че заподозреният е бил в България миналата година. На 15 ноември заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария. Проверяват се кредитните карти, за да се установи пълния маршрут на лицето.

Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември

Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември

Мъжът, който днес уби 49 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир...