НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на 7 от граничарите от Дунав мост

Прокуратурата повдигна обвинения за корупция и организирана престъпна група на 7 от арестуваните вчера 10 граничари от пункта Дунав мост-Русе. Групата се е занимавала с подкупи. В рамките на разследването са използвани специални разузнавателни средства. Срещу дребни суми корумпираните граничари спестявали митнически проверки на преминаващите през пункта.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:14, 17.11.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
повдигнаха обвинения граничарите дунав мост

Според прокуратурата граничните полицаи са искали подкупи от дребни търговци - предимно българи и румънци. Срещу почерпка униформените си затваряли очите и не подавали сигнали към мобилния екип на Агенция "Митници", който има право да извършва щателни проверки на товара. На пункта шофьори разказват, че подкупи се искат и от румънските власти.

Ивайло - шофьор: "Специално ние с автовозите ни искат по 5 евро.- За какво?- Не знам. Просто си искат. За кафе 2,5 евро."

Групата е действала от септември миналата година, а разследването е продължило малко повече от месец. Вчера през пункта е преминал свидетел с белязани пари, който е дал 20 евро. на един от граничните полицаи.

Павлин Коджахристов, зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност" към МВР: "Впоследствие заяви, че е забелязал как един гражданин изтървал две банкноти и той хукнал да го догони, за да му ги върне. В този момент бил задържан. Впоследствие обясни, че не знаейки как за него някакви парични суми са му се приплъзнали в джоба".

По време на мащабната акция, която продължи и през нощта, са извършени множество претърсвания.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "В жилището на един от граничните полицаи са открити пари в различна валута общо около 20 000 лв. Във всяко едно от лицата са открити пари. Произходът им ще бъде допълнително доказан".

Подобно на митничарите, задържани по време на операция Лесово 2, униформените са разпределяли сумите в края на деня.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: "Става въпрос за дребни суми, които са давани редовно и ако мога така да се изразя при голям оборот. Това явно е стандартна практика по българските граници как парите се събират всеки ден и се разпределят нагоре по веригата с началник смяна. Целта ни е тази срамна практика по българските граници да бъде сведена до минимум".
Павлин Коджахристов, зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност" към МВР: "Граничните полицаи научиха част от нашата специфика на работа измениха малко начина на тяхната работа по събиране на парични суми. Ние успяхме да ги изпреварим. За първи път използвахме дрон".

Граничните полицаи са задържани за 72 часа. От прокуратурата ще поискат най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биоразградима чаша за напитки създадоха в Пловдив
Биоразградима чаша за напитки създадоха в Пловдив
Светлин Танчев: Основното нещо, което трябва да е приоритет, е образованието
Светлин Танчев: Основното нещо, което трябва да е приоритет, е образованието