НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на четирима души за производството на фалшивата валута

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти (евро и долари). Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от тях – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

повдигнаха обвинения четирима души производството фалшивата валута
bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 23.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври 2018 г. в кк „Слънчев бряг“ и в Пловдив при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители и експерти от Областните дирекции на МВР в Бургас и Пловдив, съобщиха от спецпрокуратурата.

Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудвана за целта печатница, разположена в подземен етаж на хотел „Кантилена“ в „Слънчев бряг“. Други двама бяха задържани в Пловдив.

Жилището на единия от тях се оказва превърнато в депо за съхранение на готова „продукция“. При извършените претърсвания в нелегалната печатница, освен техниката и консумативите за производство на фалшива валута, са намерени и иззети листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски долара. Общата стойност на изработваните неистински банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис.

;

Събраните доказателства, в т.ч. със СРС, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Тогава е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали. Според експерти от Европол и Сикрет сървис, които съдействат по случая на българските разследващи, неистинските банкноти са с изключително високо качество.

Доказателства сочат още, че групата е започнала опити за продажба на фалшиви банкноти на черния пазар през септември 2018 г. Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите (с презумпцията, че могат да бъдат реализирани и в страни извън ЕС).

На четиримата обвинени за участие в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов призова да не се организират протести в негова подкрепа
Валери Симеонов призова да не се организират протести в негова подкрепа
Платформа, превозваща микробуси катастрофира край Благоевград
Платформа, превозваща микробуси катастрофира край Благоевград