Шестима са обвиняеми по аферата с фишинг измамите, за които ви съобщихме първо в "По света и у нас". За лидер на групата е обвинен ливанецът с български паспорт Ахмад Шараф. Измамници са откраднали близо 60 милиона евро от 50 компании в САЩ, Канада и Западна Европа.

Темата следи Иво Никодимов.

"Ливанска пералня" е регистрирала у нас над 90 фирми на бедни и безимотни роми, за да успее да осигури кражбата на пари от големи чужди компании. Наели са и хакер, който да проникне в пощенските сървъри на набелязани компании.

Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: Следи се кореспонденцията, която тези две фирми помежду си водят. И на определен етап, когато се стига до сделка, до разплащане - в проформа фактурата се подменя банковата сметка, която е на дружеството контрагент.

Това се прави от електронна поща, която е почти идентична с реалната, но в адреса има една подменена буква. Получателят не забелязва малката разлика и така превежда парите по сметка, която се контролира от групата на ливанеца Шараф.

Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: И впоследствие, чрез интернет банкиране, организаторите на престъпната дейност превеждат парите - милионите - 44 милиона евро и 15 милиона долара към банкови сметки на финансови мулета в Китай и Хонгконг.

От там, чрез криптовалута или пък през офшорни дружества парите се връщат в ръцете на Ахмад Шараф. Ливанецът живее в България вече повече от 25 години. Преди няколко години заедно с брат си купи голям масив борови гори край Своге от където се оказват и повечето мулета в схемата.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: В град София, град Своге и село Новачене бяха намерени и иззети множество таблети, компютри, а на един от адресите беше намерено и иззето множество копирани лични документи и банкови карти.

През 2002 - 2003 г. Ахмад Шараф, чрез търг, купува от министерството на отбраната казармите в Подуене и се твърди, че това е станало на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Придобива и част от Царските конюшни в центъра на София.

Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: Той се занимава с ресторантьорски бизнес. Предишната му активност не е предмет на настоящето разследване. Легалната му дейност няма отношение към престъпната му дейност.
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: За първи път реално се стига до едно ниво над финансовото муле.

Шараф е имал двама доверени помощници - един българин, който е набирал мулета у нас и иракчанин, който е контролирал мулетата в Китай и Хонгконг.

7 са вече задържаните за компютърни измами, ощетили над 47 световни фирми

7 са вече задържаните за компютърни измами, ощетили над 47 световни фирми

7 души са вече задържани като част от групата компютърни измамници, откраднали чрез фишинг мейли над 44 милиона евро и над 15 милиона долара. По инфор...