НОВИНИ

Повдигнаха обвинения срещу мъжа, опитал се да прегази мюсюлмани в Лондон

Британските власти обвиниха 47-годишния Дарън Осбърн за убийство, свързано с тероризъм и опит за убийство заради опита му да прегази с микробус мюсюлмани пред две джамии в Северен Лондон, предадоха световните агенции.

повдигнаха обвинения мъжа опитал прегази мюсюлмани лондон
bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 23.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Лондонската полиция свързва смъртта на 51-годишен мъж с нападението пред джамията. Според полицията Макрам Али, който вече е бил лекуван по други причини, е починал в резултат на множество травми, след като микробусът прегази вярващите, излизащи от джамиите след молитвите за рамазана, предаде Асошиейтед прес.
Според полицията случилото се е терористично нападение срещу мюсюлманите. Осбърн е бил арестуван на няколко пъти, включително за подготовка или подтикване към тероризъм. Семейството му заявява, че той отдавна е имал проблеми.

Осбърн, жител на уелския град Кардиф, ще се яви пред съда по-късно днес, съобщава Ройтерс.

Атаката беше извършена в момент, когато обстановката във Великобритания е изключително напрегната. През последните три месеца в Лондон бяха извършени три екстремистки нападения, при които загинаха 35 души. Отговорността за тях пое "Ислямска държава", припомня Франс прес.

В началото на 21 век джамията във Финсбъри парк беше средище на лондонските ислямисти, които слушаха там пламенните проповеди на Абу Хамза, който през 2015 г. беше осъден на доживотен затвор в САЩ именно за тероризъм. Оттогава управата на джамията беше сменена. "Нашата общност е в шок", заяви в понеделник нейния ръководител Мохамед Козбар, призовавайки вярващите към бдителност.

В Лондон бяха разположени допълнителни полицейски сили, които да вдъхнат спокойствие на общностите. След атентатите, свързани с "Ислямска държава", във Великобритания нарасна броят на инцидентите и проявите на агресия срещу мюсюлмани. В Лондон те са се увеличили пет пъти, обяви в началото на месеца кметът Садик Хан. Средно на ден стават около 20 инцидента, насочени срещу мюсюлмани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конфискуваха тонове алкохол в Карнобат
Конфискуваха тонове алкохол в Карнобат
ООН: Над 2 000 мигранти загинали през Средиземно море от началото на годината
ООН: Над 2 000 мигранти загинали през Средиземно море от началото на годината