НОВИНИ

Повдигнати са обвинения на осем от задържаните дванайсет в село Галиче

На 8 от задържаните 12 души в село Галиче са повдигнати обвинения. Групата е наблюдавана от края на миналата година от ГДБОП. По време на обиските вчера са намерени голяма сума пари, тефтер със списък на длъжници, както и нотариални актове и други документи. Разследването е било под наблюдението лично на премиера, както и на главния прокурор и главния секретар на МВР. Това стана ясно от пресконференция на специализираната прокуратура. Утре държавното обвинение ще поиска постоянен арест за кмета на Галиче - Ценко Чоков, който е обвинен за ръководител на организирана престъпна група и извършваните от нея изнудване, лихварство и принуда. Постоянен арест ще бъде поискан и за останалите 7 обвиняеми.

Явор Симов
от Явор Симов
14:57, 27.05.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Според главния секретар на МВР Георги Костов, групата е действала при висока конспиративност и с голяма бруталност в цяла Северозападна България. Именно това е наложило оперативното наблюдение и събирането на доказателства да продължи близо 6 месеца. В средата на май е взето решение, че са събрани достатъчно данни от специалните разузнавателни средства и показанията на свидетели, за да се пристъпи към задържане на заподозрените. По време на обиските са намерени тефтери със списък с имената на длъжници, които според прокуратурата са били изнудвани след това от групата на Чоков. Заемите са били между 100 и 300 лева. Претърсени са 45 адреса и са разпитани 20 свидетели. Групата е обвинена за извършването на лихварство, измами с недвижими имоти и побоища.

Даниела Попова - апелативен прокурор: "Като ръководител на групата е определен Ценко Чоков. Спрямо него са повдигнати обвинения и за още 5 престъпления, нанасяне на средна телесна повреда, отвличане".

Адвокатът на Ценко Чоков - Иво Найденов определи арестите като поръчка на друга група в село Галиче, с която клиентът му имал противоречия.

Иво Найденов - адвокат: "Както вчера Ценко Чоков каза и на разследващите полицаи и се прекръсти, което беше също много интересно, той през живота си с лихварска дейност никога не се е занимавал".

Прокуратурата не може да поиска отстраняване на Чоков от кметския пост, защото престъпленията му не са свързани със служебното положение, но ще уведоми Общинския съвет за деянията на кмета на Галиче.

Георги Костов - главен секретар на МВР: "В рамките на множеството оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия срещнахме подкрепа от държавата, дори и в лицето на премиера".
;

Рано тази сутрин десетки жители на село Галиче излязоха на площада пред кметството. Те бяха написали благодарствено писмо до премиера и вътрешния министър за задържането на групата на Чоков. Някои от тях разказаха за тормоза, на който са били подлагани.

"Мартин ги бие. Иска само лихвата, за да си седи главницата".
"През 1991 г. запали моята кола. Водих дело и го прекратиха".
"Вчера жена му ме направи на парцал. Вика богати сме и ние ще се откупим, правете му сметка вие".
Георги Костов - главен секретар на МВР: "След като се убедиха вече, че държавата взе отношение по тази престъпна дейност, да бъдат така добри да свидетелстват за документиране на цялостната им престъпна дейност".

Утре се очаква специализираният съд да реши дали ще остави в ареста обвинените в участие в организирана престъпна група с ръководител кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Профсъюзите във Франция призоваха за още протести
Профсъюзите във Франция призоваха за още протести
В Швеция празнуват кръщенето на принц Оскар (СНИМКИ)
В Швеция празнуват кръщенето на принц Оскар (СНИМКИ)