НОВИНИ

Повече фирми инвестират в образованието

В следващите две години бизнесът в Пловдив ще търси 1000 инженери и 2000 специалисти със средно професионално образование. Образованието и работодателите заедно ще подготвят кадри за нуждите на индустрията. Споразумение за сътрудничеството беше подписано днес по време на форума „Инвестиции в обазованието”, който се проведе в Пловдив. Пловдив

bnt avatar logo
от Деница Торньова
16:40, 29.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Подготвени кадри за индустрията ще има не само с помощта на дуалната система на обучение, а и чрез т.нар. подход на осиновяване на паралелки. Фирми в региона вече инвестират в цели класове и наемат учениците на работа веднага, след като завършат.

Георги Стоев - финансов анализатор
"Частният сектор дава, буквално дава пари за образованието. Въпросът е директорите да ги приемат за онези проекти, за онези промени в учебните планове, които са необходими на работодателя."

За по-добрата връзка между бизнеса и училищата ще отговаря и новата дирекция „Професионално обучение” в министерството на образованието.

Меглена Кунева – министър на образованието и науката
"Професионалното образование и обучение ще бъде в центъра на нашите усилия, ще бъде добре структурирано и няма да си прехвърляме топката и да се обвиняваме един друг, че едно нещо не става, че става по-бавно или че не става както трябва."

Към момента в 83 професионални гимназии учат 23 хиляди ученици, което е недостатъчно за нуждите на бизнеса – каза още министър Кунева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарители подкрепят детския ветроходен отбор на Варна
Дарители подкрепят детския ветроходен отбор на Варна
Премахват ограниченията за стримийнг услуги от 2017 година
Премахват ограниченията за стримийнг услуги от 2017 година