Ръст на донорските ситуации и трансплантации, извършени от началото на годината досега, отчитат от Изпълнителната агенция по трансплантация. Вече успешно работи алгоритъм, по който подготовката за трансплантиране на органите на донорa отнема по-малко време и така се спасяват повече човешки животи. В Пловдив беше открита изложба "Донорство и трансплантация – живот през призмата на изкуството". Картините са нарисувани от деца, взели участие в националния конкурс "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". На нея присъстваха семейства на донори и трансплантирани пациенти.

Пловдив

Преди шест месеца сестрата на Елена изпада в мозъчна смърт след инсулт. Жената за миг не се поколебава да дари органите на близката си. И спасява четири човешки живота.

Елена Георгиева: "Това беше мое желание. И аз го направих. Ние с нея сме си говорили преди време, че може да помогнем на такива хора, защото има много страдащи и като се случи това с нея аз спонтанно го направих. За мен трагедията е много голяма, много тежко го изживяхме и затова реших, че е по-добре да остане нещо след нея, да не е напразна тази смърт."

От Агенцията по трансплантация отчитат промяна в нагласите на хората. Показват го и данните – повече донори и повече трансплантации за тази година. 50 болни са получили нов орган, 10 от тях от жив донор. За да се улеснят процедурите, е изработен алгоритъм, който дава добри резултати.

Д-р Мариана Симеонова – директор на Изпълнителната агенция по трансплантация: "Преди време са изчаквали колегите, не са пускали изследвания като серология, която отнема часове и все по-кратко е времето, за щастие, тъй като все повече лаборатории работят с добри и бързи тестове."

В Пловдив Агенцията по трансплантация награди десетки ученици, които изобразиха чрез рисунките си актa на донорството. Изложбата ще остане в Медицинския университет в Пловдив до края на месец януари догодина.