Повече мигранти са достигнали Италия, отколкото Гърция, през април, съобщи днес Европейската агенция за защита на външните граници на ЕС Фронтекс.

Това бележи обрат в тенденцията от юни миналата година. ДПА обяснява този факт с влизането в сила на 20 март на споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на мигрантския наплив.

Под 2700 мигранти са достигнали гръцките острови през април - с 90% по-малко спрямо предходния месец, съобщи изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери. Повечето от тези хора са сирийци.

8730 мигранти са пристигнали в Италия през Средиземно море през април. Този брой е по-нисък с 13% спрямо предходния месец и с близо 50 на сто на годишна основа. Повечето от тези хора са еритрейци, египтяни и нигерийци.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграцията (МОМ) също отчетоха, че за първи път миналия месец повече мигранти са достигнали Италия, отколкото Гърция, предаде Франс прес.
МОМ е регистрирала миналия месец 9149 новопристигнали в Италия и 3360 в Гърция.

188 075 мигранти са достигнали Европа през Средиземно море от началото на годината. Огромното мнозинство от тях, 155 765, са влезли в Гърция. На второ място е Италия с 31 219. 1357 мигранти са загинали или се водят за изчезнали след предприемане на рискования преход през Средиземно море, сочи статистиката на МОМ.