Повече нарушения при превоза с туристически лодки по река Камчия отчитат от Морска администрация – Варна този сезон. Разходката с увеселително корабче из Варненския залив или с туристическа лодка по поречието на Камчия е преживяване, което си струва да изпитате по време на лятната ваканция. Още повече, че оферти не липсват. В Североизточия регион са регистрирани 60 плавателни съда за обслужване на туристите, 13 от тях са на Камчия. Преди активния сезон всички те преминават обстойна проверка, така че проблем с техническата им подготовка няма. Проблемът е, че в стремежа си да обслужат повече туристи, понякога капитаните пренебрегват иначе строгите ограничения за броя на пътниците и за средствата за безопасност. Какви са причините, провери наш екип.

Голямата конкуренция принуждава капитаните да се борят за всеки един клиент и това води до най-честото нарушение – претоварване на лодките. Стоян Стоянов от дълги години вози туристи по Камчия и казва, че е бил свидетел на качване на повече от допустимия брой пътници.

Кап. Стоян Стоянов – капитан на лодка за разходка по река Камчия: "Случва се да се претоварват лодки, защото понякога идват автобуси с повече хора. Те такива семейства, особено арабските семейства, са с много деца, не може да ги отделиш."

Тази година сигналите за нарушения са повече и от Морска администрация засилват контрола по реката.

Кап. Валентин Енчев – директор на дирекция „Морска администрация“ - Варна: "За да определиш, че дадено плавателно средство може да бъде експлоатирано с максимум толкова човека, това означава, че един отгоре само, двама отгоре означава, че се получава вид претоварване, което може да доведе до обръщане на лодката и нещастни случаи.“

От Морска администрация напомнят, че изискванията за безопасност трябва да бъдат на видно място за всеки турист. Информационните табели трябва да са трайно закрепени на борда и задължително да посочват максималния брой пътници, както и спасителните съоръжения на кораба. Всеки капитан трябва да води инструктаж преди разходката по реката.

И напомнят на туристите, че е добре самите те да изискват информация от капитаните и да не се качват на борда на лодката, ако не са били инструктирани. През последните години инциденти с лодки и корабчета не е имало, а за да бъде така и в бъдеще, инспекторите от Агенцията ще продължат с проверките през цялото лято.